A motorolajok feladata:


Mit kell tudni a motorolajról?

A belsőégésű motorok vére a motorolaj. Ahhoz, hogy a motorban levő alkatrészek problémamentesen működjenek jó minőségű motorolajra van szükségünk.

A motorolajok feladata: Ahhoz, hogy ezen feladatokat magas szinten el tudja látni, egy jó minőségű alapolajnak különböző adalékcsoportokat kell tartalmaznia. Ezzel el is jutottunk a motorolaj egyik jellemzőjéhez.

Ez a teljesítményszint.

A gépjárműgyártói jóváhagyáson kívül két nagy olajminősítő cég jelzései találhatók meg a flakonon. API Amerikai Kőolajfeldolgozó Intézet, -ACEA Európai Közösség Motorgyártóinak Egyesülete.

Az API megkülönböztet benzines és diesel motorolajat. A Benzinest S kezdőbetűvel jelölik a dieselt C kezdőbetűvel. A minőséget az ABC betűinek emelkedő sorrendje határozza meg. Benzinesnél jelenleg API SM a legkorszerűbb, dieselnél API CI-4.

Az Európai szabvány 3 osztályba sorolja az olajokat. A-val benzines, személygépkocsit, B-vel a diesel személygépkocsit, E-vel a nehézgépjárműveket, jelöli. Az A-B-E betűk után az 1-es szám könnyűfutású energiatakarékos olajat jelent. A 2-es szám egy átlagos teljesítményű olajat, a 3-4-5-ös szám mind magasabb teljesítményszintet jelöl.

A motorolaj másik jellemzője a viszkozitás (hideg-melegfolyosság) pl.: SAE 0w40, -5w40, -10w40, -15w40, -20w50.

Minél kisebb az első szám, annál jobb az olaj hidegfolyossága, akár -35oC alatt is. Minél nagyobb a második szám, annál nagyobb az olaj hőtűrése.

A megfelelő motorolaj kiválasztása egy laikus számára nagyon nehéz. Ha a teljesítményszintben ki is választja a legjobbat, nem biztos, hogy viszkozitásban megtalálja járműve állapotát és konstrukcióját figyelembe véve a legmegfelelőbbet.

Ezen túlmenően sok ismert olajtársaságnál a nevet kell megfizetni, míg a No Name olajoknál bevizsgálatlanul az olaj minőségéhez képest sokkal magasabb teljesítményszint kerül a flakonra. Erre szoktuk mondani, hogy a flakon nem szól vissza, a laikus meg úgy sem tudja mi van benne. Aki pedig ért hozzá, nem vesz ilyen olajat. Ezért a kenőanyag kiválasztását célszerűbb szakemberre bízni.

MIÉRT KELL A MOTOROLAJAT CSERÉLNI?

A motorolaj cseréjét annak elhasználódottsága teszi szükségessé!

Az elhasználódás okai: OLAJCSERE PERIÓDUS

A 80-as években általánosan 7500 km-t adtak a diesel motorokra, a benzines motorokra 10000 km volt jellemző.

Ezután a környezetvédelem, valamint a motorok és kenőanyagok korszerűsödése miatt egyre hosszabb periódusokat vezettek be. Manapság a gépjárműgyártók közti versenyszellem hatására sokszor indokolatlanul hosszú periódust határoznak meg. Ehhez drága hosszúfutású olajokat írnak elő és még ezekkel is csak hosszútávú /autópálya/ használatban lehet a motor károsodása nélkül kiautózni az előírt periódust. Azt egyébként írják a szervízkönyvek, hogy csak a legoptimálisabb használat mellett értendő a megadott o.cs. interválum.

Hazánkban az autósok közlekedési szokása eltér a fejlett autógyártó országokétól. Lévén hazánk kisebb területéről és kevés autópályájától. /Több a rövidtávú járműhasználat/ Ezért ügyfeleinknek rövidebb cseréket javasolunk. A magyar utakon a levegőszűrőt is sűrűbben kell cserélni az előírtnál.

A legjobb, ha olajcseréjét az Autópatika Olajcsere Szervízhálózatra bízza. Itt felkészült, tapasztalt szakemberek várják.

Személy- és teherautókat, buszokat valamint motorkerékpárokat egyaránt vállalunk.

Olajcseréjét megvárhatja, vegignézheti, akár 20 perc alatt.

 

ÚJ Szolgáltatások:

Gumiszerelés, gumicsere, centírozás, új gumiabroncs értékesítés.

Olajcsere után kérheti autója átvizsgálását (világítás, fék, futómű, folyadékszintek ellenőrzése, fagyálló, fékfolyadék bemérése)

Kipufogó javítás,

Gépkocsi izzó értékesítés és csere (ha nem igényel nagyobb megbontást).

Szolgáltatások:

Személy-, kisteherautók, terepjárók teljeskörű javítása,

Személy-, teherautók, autóbusz és motorkerékpárok teljes körű olajcseréje.

Minőségi kenőanyagok, adalékok, szűrők, gyújtógyertyák, ablaktörlők kis- és nagykereskedelme széles választékban raktárról.

Kenéstechnikai szaktanácsadás.

Az itt vásárolt kenőanyagok, szűrők cseréje díjtalan!


Időszakos átvizsgálás.