A motorolajok feladata:


Mit kell tudni a motorolajról?

A belsőégésű motorok vére a motorolaj. Ahhoz, hogy a motorban levő alkatrészek problémamentesen működjenek jó minőségű motorolajra van szükségünk.

A motorolajok feladata: Ahhoz, hogy ezen feladatokat magas szinten el tudja látni, egy jó minőségű alapolajnak különböző adalékcsoportokat kell tartalmaznia. Ezzel el is jutottunk a motorolaj egyik jellemzőjéhez.

Ez a teljesítményszint.

A gépjárműgyártói jóváhagyáson kívül két nagy olajminősítő cég jelzései találhatók meg a flakonon. API Amerikai Kőolajfeldolgozó Intézet, -ACEA Európai Közösség Motorgyártóinak Egyesülete.

Az API megkülönböztet benzines és diesel motorolajat. A Benzinest S kezdőbetűvel jelölik a dieselt C kezdőbetűvel. A minőséget az ABC betűinek emelkedő sorrendje határozza meg. Benzinesnél jelenleg API SM a legkorszerűbb, dieselnél API CI-4.

Az Európai szabvány 3 osztályba sorolja az olajokat. A-val benzines, személygépkocsit, B-vel a diesel személygépkocsit, E-vel a nehézgépjárműveket, jelöli. Az A-B-E betűk után az 1-es szám könnyűfutású energiatakarékos olajat jelent. A 2-es szám egy átlagos teljesítményű olajat, a 3-4-5-ös szám mind magasabb teljesítményszintet jelöl.

A motorolaj másik jellemzője a viszkozitás (hideg-melegfolyosság) pl.: SAE 0w40, -5w40, -10w40, -15w40, -20w50.

Minél kisebb az első szám, annál jobb az olaj hidegfolyossága, akár -35oC alatt is. Minél nagyobb a második szám, annál nagyobb az olaj hőtűrése.

A megfelelő motorolaj kiválasztása egy laikus számára nagyon nehéz. Ha a teljesítményszintben ki is választja a legjobbat, nem biztos, hogy viszkozitásban megtalálja járműve állapotát és konstrukcióját figyelembe véve a legmegfelelőbbet.

Ezen túlmenően sok ismert olajtársaságnál a nevet kell megfizetni, míg a No Name olajoknál bevizsgálatlanul az olaj minőségéhez képest sokkal magasabb teljesítményszint kerül a flakonra. Erre szoktuk mondani, hogy a flakon nem szól vissza, a laikus meg úgy sem tudja mi van benne. Aki pedig ért hozzá, nem vesz ilyen olajat. Ezért a kenőanyag kiválasztását célszerűbb szakemberre bízni.

MIÉRT KELL A MOTOROLAJAT CSERÉLNI?

A motorolaj cseréjét annak elhasználódottsága teszi szükségessé!

Az elhasználódás okai: OLAJCSERE PERIÓDUS

A 80-as években általánosan 7500 km-t adtak a diesel motorokra, a benzines motorokra 10000 km volt jellemző.

Ezután a környezetvédelem, valamint a motorok és kenőanyagok korszerűsödése miatt egyre hosszabb periódusokat vezettek be. Manapság a gépjárműgyártók közti versenyszellem hatására sokszor indokolatlanul hosszú periódust határoznak meg. Ehhez drága hosszúfutású olajokat írnak elő és még ezekkel is csak hosszútávú /autópálya/ használatban lehet a motor károsodása nélkül kiautózni az előírt periódust. Azt egyébként írják a szervízkönyvek, hogy csak a legoptimálisabb használat mellett értendő a megadott o.cs. interválum.

Hazánkban az autósok közlekedési szokása eltér a fejlett autógyártó országokétól. Lévén hazánk kisebb területéről és kevés autópályájától. /Több a rövidtávú járműhasználat/ Ezért ügyfeleinknek rövidebb cseréket javasolunk. A magyar utakon a levegőszűrőt is sűrűbben kell cserélni az előírtnál.

A legjobb, ha olajcseréjét az Autópatika Olajcsere Szervízhálózatra bízza. Itt felkészült, tapasztalt szakemberek várják.

Személy- és teherautókat, buszokat valamint motorkerékpárokat egyaránt vállalunk.

Olajcseréjét megvárhatja, vegignézheti, akár 20 perc alatt.

 

ÚJ Szolgáltatások:

Autóklíma töltés, autóklíma tisztítás

Gumiszerelés, gumicsere, centírozás, új gumiabroncs értékesítés.

Olajcsere után kérheti autója díjtalan átvizsgálását (világítás, fék, futómű, folyadékszintek ellenőrzése, fagyálló, fékfolyadék bemérése)

Kipufogó javítás, hibakód kiolvasás.

Gépkocsi izzó értékesítés és díjtalan csere (ha nem igényel nagyobb megbontást).

Szolgáltatások:

Személy-, kisteherautók, terepjárók teljeskörű javítása, műszaki vizsgáztatása (nem helyben).

Személy-, teherautók, autóbusz és motorkerékpárok teljes körű olajcseréje.

Minőségi kenőanyagok, adalékok, szűrők, gyújtógyertyák, ablaktörlők kis- és nagykereskedelme széles választékban raktárról.

Kenéstechnikai szaktanácsadás.

Az itt vásárolt kenőanyagok, szűrők cseréje díjtalan!

Díjtalan időszakos átvizsgálás.